15-08-2021, 03:21 PM
Bireyleri sağlıklı vücuda sahip yapan en önemli etkenlerden biri beslenme alışkanlıklarıdır. Doğru beslenme alışkanlığına sahip bireyler sağlıklı bireylerdir. Bireylerin beslenme stillerini değiştirmeleri ve doğru beslenmeleri pek çok hastalıktan koruma sağlamakta, bazen şikayetleri hafifletmekte, bazen de dengeli beslenme bireyin sağlığına tamamen kavuşmasına yardımcı olmaktadır. Beslenme ve bu kapsamda diyet programları, bireylerin yaşam koşulları, fiziksel özelikleri, yaşı, boyu, kilosu, genetik özellikleri, geçmişteki ve hali hazırdaki rahatsızlıkları vb. tüm faktörler değerlendirilerek hazırlandığında beklenen sonucu verecektir.
Kişiye Özel Beslenme ve Diyet Programları
Beslenme ve diyet programı, genel değil kişiye özeldir. Beslenme ve diyet programından verim alabilmek, kişisel programlarla mümkün olabilecektir. Aynı beslenme ve diyet programını uygulayan iki kişinin bu beslenme ve diyet programlarından sağlayacağı faydalar birbirinden çok farklıdır. Fazla kilolarından şikayet edip sürekli ama kontrolsüz diyet uygulayan veyahut kilo alabilmek için beslenme programları deneyip başarılı olamayan bireylerin uyguladıkları beslenme ve diyet programlarından hedefledikleri sonucu alamamalarının başlıca nedeni uyguladıkları beslenme ve diyet programının kişisel / özel olmamasıdır. [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir Kayıt Olmak İçin Buraya Tıklayın!] Sağlıklı bireyler ve sağlıklı toplumlar için beslenme ve diyetin vücudumuz için önemi anlaşılmalı ve beslenme ve diyet konusunda kulaktan dolma yöntemler yerine bu konuda eğitim almış profesyonel beslenme ve diyet uzmanlarından/ekiplerinden destek alınmalıdır. Yaşam tarzı haline gelecek ve sağlıklı birey olmayı sağlayacak alışkanlıklar, profesyonel beslenme ve diyet programları ile ancak kazanılabilecektir.
Sağlıklı Yaşam İçin Beslenmenin Önemi
Herkesin en büyük arzusu sağlıklı yaş alıp, herhangi bir kronik rahatsızlığı olmadan, yaşlanmak ve zinde bir hayat sürmektir. Son yıllarda sağlıklı bir yaşam sürmenin nasıl sağlanacağı insan ömrünün nasıl uzatılacağına dair pek çok araştırma gerçekleştirilmiştir. İnsan sağlığında en önemli konulardan biri de beslenmedir, doğru bir beslenme zararlı gıdalardan uzak durma, sporu hayatımızın bir parçası haline getirebilme genetik yatkınlığımız olsa bile hastalık oluşma faktörlerini engelleyip daha uzun sağlıklı bir yaşam sürmemize katkı sağlamaktadır. Sağlıklı beslenmeye ek olarak zindelik, canlılık, iyi bir cilt kalitesi ve pek çok sağlığımızı destekleyecek faktör için vitamin ve antioksidanların hayatımızdaki önemi büyüktür. Her ne kadar doğru beslenme yöntemleri araştırsak, diyetler uygulasak ta vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve antioksidan çeşitli takviye ürünlerle tamamlamamız gerekebilir.
Vitamin Kullanımı ve Sağlıklı Yaşamak Arasındaki Bağlantı
Vücudumuzun ihtiyacı olduğu 13 çeşit vitamin bulunmaktadır her bir vitaminin sağlığımıza katkısı; eğer eksikliği fazla miktarda olursa da sağlık sorununa sebebiyet verme faktörü vardır. Vitaminler A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K vitaminleridir. Gelin bu vitaminlerin detaylarına inelim.
B1 vitamini karaciğer ve yumurtada mevcuttur, eksikliği sinir cilt ve kas hastalıklarına neden olur.
B2 vitamini karaciğer, et, tahıl ürünlerinde vardır; eksikliği kansızlık ve cilt rahatsızlıklarına neden olur.
B3 vitamini balık, et ve kuruyemişte vardır. Eksikliğinde sinir rahatsızlıkları ve cilt hastalıkları görülebilir.
B5 vitamini, yumurta baklagiller ve sebzelerde görülür, [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir Kayıt Olmak İçin Buraya Tıklayın!] eksikliğinde kas sorunları, sinirlilik, stres gibi rahatsızlıklar gözlemlenir.
B6 vitamini sebze, tahıl ve et ürünlerinde bulunur, eksikliğinde kansızlık ve enerji azalması gözlemlenir.
B12vitamini karaciğer ve kırmızı ette mevcuttur eksikliğinde kansızlık ve enerji kaybı görülür.
C vitamini limon, portakal, mandalina ve greyfurtta sebzeler ve patateste bulunur. Cilt kalitesi ve cilt iyileşmesine olumlu katkıda bulunur, eksikliğinde cilt kalitesinde bozulma gözlemlenir.
D vitamini balık ve süt ürünlerinde bulunur doğal yollarla güneş ışığından da alınır eksikliğinde kemik rahatsızlığı da gözlemlenir.
E vitamini sıvı yağ ve kuruyemişlerde bulunur, eksikliğinde kansızlık gözlemlenir.
K vitamini, yeşil sebzelerde mevcuttur, eksikliğinde kan pıhtılaşması ve ilgili sorunlar yaşanabilir.
Folik asit, b vitaminin bir çeşididir, yumurta yeşil sebzelerde vardır Eksikliği kansızlığa ve kas ağrılarına neden olabilir.
Antioksidanların Vücuda Etkisi ve Önemi
Vitaminler gibi bir diğer önemli maddede antioksidanlardır. Antioksidanlar hücrelerimizin düzenli çalışmasını, hücre hastaları olmasını ve hayati hücre zararlarının yaşanmasını önlerler. Antioksidanları çeşitli meyve ve yiyeceklerden elde edebiliriz. Antioksidanların çeşitleri; bitter çikolata, ceviz, yaban mersini, çilek, enginar, ahududu, lahana, fasulye, pancar, ıspanak olarak sıralanabilir. Vitamin ve antioksidanlara ek olarak vücudumuzun minerallere de ihtiyacı vardır. Bu minerallerden en önemlileri; kalsiyum, sodyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum, potasyum, krom ve iyottur.
Kalsiyum kemikleri ve dişleri güçlendirmek için faydalıdır ve hücrelerin iyi çalışmasına destek olur, sodyum sinir ve kas sağlığı için gerekmektedir, demir metabolizmayı güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için destek sağlar, çinko yara iyileşmesi ve vücut bünyesi ve cinsel gelişimi için gereklidir, [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir Kayıt Olmak İçin Buraya Tıklayın!] fosfor diş yapısı ve kemik yapısı için önemlidir, magnezyum vücut sinir sisteminin sağlıklı çalışması saç ve tırnakların güçlenmesini sağlar ,potasyum beyin faaliyetleri ve tansiyon dengelenmesi için denge sağlar. Sağlıklı yaşam için ve sağlıklı yaşlanmak için genetik rahatsızlıkların oluşumunu engellemek için, beslenme düzenimize her zaman dikkat etmeliyiz, et, sebze, meyve tüm besinlerden yeterli miktarlarda tüketmeli, vitamin ya da mineral eksikliğimiz mevcut ise mutlaka takviye edici gıda takviyeleri ile desteklenmelidir ve düzenli tahlillerle seviyesi olması gereken miktarlarda olması amaçlı kontrol altında tutulmalıdır.