26-09-2021, 07:56 PM
Gut hastalığı (Gut), pürin(protein) metabolizma bozukluğu olarak bilinir. Bu nedenle pürin içeriği yüksek gıdaların tüketilmesi daha az olmalıdır.
Yüksek pürin içeren gıdalar (az tüketilmeli)
. Sakatatlar (karaciğer, böbrek, kalp..vb)
. Av hayvanı etleri (sülün, tavşan, geyik)
. Kırmızı et içeren yemekler ve işlenmiş gıdalar (et yemekleri, kebaplar, sosis, salam, sucuk)
. Kümes hayvanı içeren yemekler (tavuk, hindi)
. Kabuklu deniz ürünleri (karides, istakoz, midye, yengeç)
. yağlı balıklar (hamsi, alabalık, sardalya- göreceli az tüketilmesi)
. Ticari soslar
. Alkol (bira, viski, likör, rakı)
Düşük pürinli içeren gıdalar (güvenli tüketilebilir ürik asit seviyesini yükseltmezler):
. Bakliyat
. C vitamini yüksek meyveler
. Sebzeler (kuşkonmaz ve kültür mantarlarında göreceli daha yüksek)
. Süt ve süt ürünleri
. Yumurta
. Çaylar
. Kahve ( kahve tiryakileri beraberinde bol da su içmeli kahveye bağlı dehidratasyon ürik asit seviyesini göreceli yükseltir)
. Ekmek (kepek ekmeğine dikkat)- gut yanında kan şekeri yüksek olanlar dikkatli tüketmeli
Kilo vermek ürik asit seviyeme etki eder mi? Spor yapmak eklemime iyi gelir mi?
Kilo vererek ideal vücut ağırlığına ulaşmanız kan ürik asit seviyesini düşürür. [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir Kayıt Olmak İçin Buraya Tıklayın!] Kilo vermek ayrıca ağırlığımızı taşıyan diz, kalça, ayak eklemlerimize etki eden kuvveti de azalttığı için ve bu eklemler gut artiritinden en fazla etkilenen eklemler olduğundan, onları korumak için de çok önemlidir. Aşırı kalori kısıtlaması ile ani kilo vererek yapılan diyetler ise hem tekrar kilo alımına açık olduklarından hem de metabolizma üzerinde olumsuz etkileri olduğundan metabolik hastalıklar gurubuna giren gut, diyabet, tansiyon gibi hastalıklarda çok önerilmez ayrıca safra taşı gelişimi gibi komplikasyonları da vardır. Dengeli sağlıklı beslenerek kontrollü kilo vermek önemlidir. Diyetin yanı sora yapılan egzersiz de hem eklem sağlığı hem kilo kontrolü için çok önemlidir. Tüm romatizmal hastalıklarda eklemde iltihap geriledikten sonra eklem sağlığı için düzenli ve kontrollü egzersiz yapmak çok önemlidir.
Vucudumun ihtiyacı olan günlük protein miktarı ne kadardır?
Kişinin günlük protein ihtiyacı kabaca kilosunun 1 gr ile çarpılmasıdır. Yani 70 kg ağırlığındaki bir kişinin 70 gr/gün protein alması gerekir. Tabii kişinin yaşı, cinsiyeti ve beraberinde böbrek yetmezliği gibi hastalıkların bulunması günlük protein miktarına etki eder.
Günlük beslenmenizde protein ihtiyacınızı hangi gıdalardan ne kadar karşılayabileceğinizi anlamanız için size bazı gıdaların protein içeriği örnek olarak aşağıda verilmiştir. Daha detaylı bilgiyi bir diyet uzmanına danışarak almanız önerilir.
100g tavuk (göğüs), 22g protein içerir.
100g morina (büyük Mersin balığı) ve diğer büyük balık filetoları, 21g protein içerir.
Yumurta, 6g protein içerir.
30g sert peynir, 8g protein içerir.
30g süzme peynir, 14g protein içerir.
30g badem, 5g protein içerir.
Gut Hastası İçin “Sağlıklı Beslenme”nin mantığı nedir?
Sağlıklı ve dengeli beslenme herkes için çok önemlidir ve koruyucu hekimlikte en önemli konulardan biridir. [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir Kayıt Olmak İçin Buraya Tıklayın!] Kişinin ideal kilosunda veya buna en yakın kiloda olması, bunu gerçekleştirirken vücudu için gerekli tüm besin öğeleri ve mineralleri alması ve sosyal yaşamında sıkıntıya düşmemesi ve hayattan keyif alması çok önemlidir.
İnsan hepçil bir canlı olarak bilinir yanı hem sebze meyve ile otçul olarak hem de et ve benzerleri ile etçil olarak beslenir. Bu avcı-toplayıcı bir canlı olmamızdan kaynaklanır. Binlerce yıllık insanoğlu öğretisi bu şekildedir. Günümüz insanının gelişen teknoloji ve değişen yaşam şartları nedeniyle gıdaya ulaşması binlerce yıl evvelki ataları ile aynı değildir. Bu nedenle beslenme şeklinin de değişmesi çok önemlidir. [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir Kayıt Olmak İçin Buraya Tıklayın!] Yapılan çalışmalar romatizma hastalarının bitkisel ağırlıklı beslenmesinin sağlıkları için daha iyi olduğunu göstermektedir. Günümüz insanı avcı-toplayıcılıktan, toplayıcılığa doğru evrilmelidir. Bu durumda vejeteryan diyet romatizma hastası için daha uygundur.
Bir gut hastası için diyet daha da fazla önem kazanmaktadır. Sebze ve meyveye mutfağında daha fazla yer vermesi, eti de sebze ile beraber pişirmesi daha önemlidir. Hayvanların bize sunduğu süt, bundan yapılan süt ürünleri ve yumurta önemli ve kıymetli protein kaynağı olarak sofrada yerini almalıdır. Ayrıca bitkisel proteinden zengin olan baklagiller de daha fazla pişirilmelidir. İşlenmiş, paketlenmiş hazır gıdalar, şeker ve tatlandırıcı içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Bitki çayları ve içilecek bir iki fincan keyif kahvesinden ise vazgeçilmemelidir. Unutulmamalıdır ki ürik asit büyük bir moleküldür. Ve dokuya çökmeye yatkındır. Dehidratasyon gutta istenen bir durum değildir. Doktorlarınızın önerdiği bir su kısıtlaması durumunuz yoksa suyu bol tüketmeniz çok faydalıdır.
Gut Hastası Alkolü İçebilir mi?
Alkollü içecekler fermentasyon yöntemi ile yapıldığı için daha fazla ürik asit içerebilirler. Ayrıca alkolün yıkım son ürünü olan laktik asit vücuttan ürik asitten önce atıldığından ve alkol almak su içme ihtiyacını ortadan kaldırdığı ve gizli dehidratayon yaptığından ürik asit retansiyonuna neden olup kan ürik asit seviyesini artırabilir. [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir Kayıt Olmak İçin Buraya Tıklayın!] Bu nedenlerle erkekler haftada 21 birim, kadınlar 14 birimden fazla alkol alıyorlarsa mutlaka azaltmalıdırlar. Aşağıda 1 birim alkol üzerinden bazı içeceklerin değeri verilmiştir.
Yarım bira bardağı (%3-4 alkol içeren) bira,
125mL şarap (alkol oranı olan güçlü şarap ise, 100mL)
Viski, cin vs tek kadeh 25mL alkoller
Tek kadeh şeri veya güçlendirilmiş şarap (50mL)
Ayrıca yapılan çalışmalarda biranın yaptığı ürik asit retansiyonunun şaraptan daha fazla olduğu da gösterilmiştir. Bu bilgi de tüketeceğiniz alkol çeşidine karar vermenizde faydalı olabilir.
Yüksek pürin içeren gıdalar (az tüketilmeli)
. Sakatatlar (karaciğer, böbrek, kalp..vb)
. Av hayvanı etleri (sülün, tavşan, geyik)
. Kırmızı et içeren yemekler ve işlenmiş gıdalar (et yemekleri, kebaplar, sosis, salam, sucuk)
. Kümes hayvanı içeren yemekler (tavuk, hindi)
. Kabuklu deniz ürünleri (karides, istakoz, midye, yengeç)
. yağlı balıklar (hamsi, alabalık, sardalya- göreceli az tüketilmesi)
. Ticari soslar
. Alkol (bira, viski, likör, rakı)
Düşük pürinli içeren gıdalar (güvenli tüketilebilir ürik asit seviyesini yükseltmezler):
. Bakliyat
. C vitamini yüksek meyveler
. Sebzeler (kuşkonmaz ve kültür mantarlarında göreceli daha yüksek)
. Süt ve süt ürünleri
. Yumurta
. Çaylar
. Kahve ( kahve tiryakileri beraberinde bol da su içmeli kahveye bağlı dehidratasyon ürik asit seviyesini göreceli yükseltir)
. Ekmek (kepek ekmeğine dikkat)- gut yanında kan şekeri yüksek olanlar dikkatli tüketmeli
Kilo vermek ürik asit seviyeme etki eder mi? Spor yapmak eklemime iyi gelir mi?
Kilo vererek ideal vücut ağırlığına ulaşmanız kan ürik asit seviyesini düşürür. [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir Kayıt Olmak İçin Buraya Tıklayın!] Kilo vermek ayrıca ağırlığımızı taşıyan diz, kalça, ayak eklemlerimize etki eden kuvveti de azalttığı için ve bu eklemler gut artiritinden en fazla etkilenen eklemler olduğundan, onları korumak için de çok önemlidir. Aşırı kalori kısıtlaması ile ani kilo vererek yapılan diyetler ise hem tekrar kilo alımına açık olduklarından hem de metabolizma üzerinde olumsuz etkileri olduğundan metabolik hastalıklar gurubuna giren gut, diyabet, tansiyon gibi hastalıklarda çok önerilmez ayrıca safra taşı gelişimi gibi komplikasyonları da vardır. Dengeli sağlıklı beslenerek kontrollü kilo vermek önemlidir. Diyetin yanı sora yapılan egzersiz de hem eklem sağlığı hem kilo kontrolü için çok önemlidir. Tüm romatizmal hastalıklarda eklemde iltihap geriledikten sonra eklem sağlığı için düzenli ve kontrollü egzersiz yapmak çok önemlidir.
Vucudumun ihtiyacı olan günlük protein miktarı ne kadardır?
Kişinin günlük protein ihtiyacı kabaca kilosunun 1 gr ile çarpılmasıdır. Yani 70 kg ağırlığındaki bir kişinin 70 gr/gün protein alması gerekir. Tabii kişinin yaşı, cinsiyeti ve beraberinde böbrek yetmezliği gibi hastalıkların bulunması günlük protein miktarına etki eder.
Günlük beslenmenizde protein ihtiyacınızı hangi gıdalardan ne kadar karşılayabileceğinizi anlamanız için size bazı gıdaların protein içeriği örnek olarak aşağıda verilmiştir. Daha detaylı bilgiyi bir diyet uzmanına danışarak almanız önerilir.
100g tavuk (göğüs), 22g protein içerir.
100g morina (büyük Mersin balığı) ve diğer büyük balık filetoları, 21g protein içerir.
Yumurta, 6g protein içerir.
30g sert peynir, 8g protein içerir.
30g süzme peynir, 14g protein içerir.
30g badem, 5g protein içerir.
Gut Hastası İçin “Sağlıklı Beslenme”nin mantığı nedir?
Sağlıklı ve dengeli beslenme herkes için çok önemlidir ve koruyucu hekimlikte en önemli konulardan biridir. [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir Kayıt Olmak İçin Buraya Tıklayın!] Kişinin ideal kilosunda veya buna en yakın kiloda olması, bunu gerçekleştirirken vücudu için gerekli tüm besin öğeleri ve mineralleri alması ve sosyal yaşamında sıkıntıya düşmemesi ve hayattan keyif alması çok önemlidir.
İnsan hepçil bir canlı olarak bilinir yanı hem sebze meyve ile otçul olarak hem de et ve benzerleri ile etçil olarak beslenir. Bu avcı-toplayıcı bir canlı olmamızdan kaynaklanır. Binlerce yıllık insanoğlu öğretisi bu şekildedir. Günümüz insanının gelişen teknoloji ve değişen yaşam şartları nedeniyle gıdaya ulaşması binlerce yıl evvelki ataları ile aynı değildir. Bu nedenle beslenme şeklinin de değişmesi çok önemlidir. [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir Kayıt Olmak İçin Buraya Tıklayın!] Yapılan çalışmalar romatizma hastalarının bitkisel ağırlıklı beslenmesinin sağlıkları için daha iyi olduğunu göstermektedir. Günümüz insanı avcı-toplayıcılıktan, toplayıcılığa doğru evrilmelidir. Bu durumda vejeteryan diyet romatizma hastası için daha uygundur.
Bir gut hastası için diyet daha da fazla önem kazanmaktadır. Sebze ve meyveye mutfağında daha fazla yer vermesi, eti de sebze ile beraber pişirmesi daha önemlidir. Hayvanların bize sunduğu süt, bundan yapılan süt ürünleri ve yumurta önemli ve kıymetli protein kaynağı olarak sofrada yerini almalıdır. Ayrıca bitkisel proteinden zengin olan baklagiller de daha fazla pişirilmelidir. İşlenmiş, paketlenmiş hazır gıdalar, şeker ve tatlandırıcı içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Bitki çayları ve içilecek bir iki fincan keyif kahvesinden ise vazgeçilmemelidir. Unutulmamalıdır ki ürik asit büyük bir moleküldür. Ve dokuya çökmeye yatkındır. Dehidratasyon gutta istenen bir durum değildir. Doktorlarınızın önerdiği bir su kısıtlaması durumunuz yoksa suyu bol tüketmeniz çok faydalıdır.
Gut Hastası Alkolü İçebilir mi?
Alkollü içecekler fermentasyon yöntemi ile yapıldığı için daha fazla ürik asit içerebilirler. Ayrıca alkolün yıkım son ürünü olan laktik asit vücuttan ürik asitten önce atıldığından ve alkol almak su içme ihtiyacını ortadan kaldırdığı ve gizli dehidratayon yaptığından ürik asit retansiyonuna neden olup kan ürik asit seviyesini artırabilir. [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir Kayıt Olmak İçin Buraya Tıklayın!] Bu nedenlerle erkekler haftada 21 birim, kadınlar 14 birimden fazla alkol alıyorlarsa mutlaka azaltmalıdırlar. Aşağıda 1 birim alkol üzerinden bazı içeceklerin değeri verilmiştir.
Yarım bira bardağı (%3-4 alkol içeren) bira,
125mL şarap (alkol oranı olan güçlü şarap ise, 100mL)
Viski, cin vs tek kadeh 25mL alkoller
Tek kadeh şeri veya güçlendirilmiş şarap (50mL)
Ayrıca yapılan çalışmalarda biranın yaptığı ürik asit retansiyonunun şaraptan daha fazla olduğu da gösterilmiştir. Bu bilgi de tüketeceğiniz alkol çeşidine karar vermenizde faydalı olabilir.